Tilit, salasanat, virustorjunta
Oma tili yksilöi käyttäjän
Yleisin tili digimaailmassa on varmaankin sähköpostitili. Monelle tuttuja ilmaisia sähköpostitilejä voi luoda esimerkiksi Googlen (Gmail), Microsoftin (Outlook) tai Applen (iCloud) kautta. Maailmalla on monia muitakin sähköpostintarjoaja, kuten vaikka Protonmail, Yahoo ja AOL. Palvelimen sähköpostiosoite vaatii sopimuksen palvelimen omistajan kanssa (kuten Telia, Elisa, DNA). Yrityksillä on omat sähköpostiosoitteensa tyyliin oma.nimi@yritys.com omalle henkilöstölleen.
Kirjaudu jos olet jo luonut tilin
Kun nettisivu aukeaa, saattaa yläreunassa näkyä kehotus kirjautua. Jos olet jo aikaisemmin luonut tunnukset eli tilin tälle sivustolle, niin klikkaa ”kirjaudu”-napista, ja seuraa näytölle tulevia ohjeita. Usein käyttäjätunnus on sama kuin sähköpostiosoite ja salasana on se, minkä kyseiselle sivustolle olet asetettanut tiliä luodessasi. Jokaiseen palveluun olisi hyvä olla oma salasana. Jos olet unohtanut tunnukset, niiden palauttaminen riippuu siitä, mitä tietoja olet antanut tilin suojaamiseen. Jos olet esimerkiksi merkinnyt tilin tietoihin puhelinnumerosi, voit sen avulla todistaa että olet tilin omistaja ja saat helpommin uudet tunnukset unohtuneen tilalle. Kirjautumiskehotteen alla löytyy linkki: ”oletko unohtanut salasanasi”, sitä napauttamalla saat ohjeita, miten toimia.
Tilin luominen
Jos käytät kirjautumista vaativaa nettisivua tai verkkopalvelua ensimmäistä kertaa, sinun on tehtävä oma tili. Määrität siis itsellesi käyttäjätunnuksen ja salasanan, joka yksilöi sinut palvelun käyttäjänä. Siirry kohtaan ”Luo tili”, ”rekisteröidy” tai muu vastaava niin pääset täyttämään tarvittavat tiedot. Rekisteröitymistapoja on monia. Esimerkiksi Googlen tai Facebookin tunnuksia voi käyttää monissa paikoissa. On kuitenkin turvallisempaa luoda jokaiselle tilille omat tunnukset. Useimmiten käyttäjätunnus on sähköpostiosoite, mutta salasanan päätät itse. Huomaa että sillä ei tarkoiteta sähköpostin salasanaa. Keksimällä jokaisen tilin käyttäjätunnukselle oman salasanan pidät tietosi parhaassa turvassa. Samaa salasanaa ei kannata käyttää eri palveluissa.
Tilin luominen voi olla valinnaista. Usein kirjautuneet käyttäjät saavat kuitenkin lisäetuja ja voivat hyödyntää laajempia ominaisuuksia.
Sivustoja, joille tili on valinnainen
- YouTube
- Sanomalehdet (Aamulehti, Helsingin Sanomat, Iltalehti, Iltasanomat, plus monet muut)
- Verkkokaupat, ostoksia voi tehdä ilman tiliä, jos ei halua kaupan muistavan tietojasi
Tiliä vaativia sivustoja
- X (ennen Twitter)
- Sähköpostit
Asiaa salasanoista
Tilien myötä salasanoja kertyy niin monta, että niiden kaikkien muistaminen on melkein mahdotonta. Tärkeimpiä ovat laitteiden käyttöön liittyvät, mitä ilman laite ei aukea, kuten Windows – Microsoft tilin salasana tai pin koodi, Mac koneet -iCloud tili, Mobiililaitteet -suojauskoodit. Nämä salasanat ja/tai pin-koodit kannattaa muistaa ja olla kirjoitettuina ja helposti saatavilla kuten myös useimmin käytetyn sähköpostin salasana. Suositus on, että kaikki salasanat kirjoitetaan talteen vaikka paperille pöytälaatikkoon tai sähköiseen tiedostoon. Älä luovuta salasanojasi muiden käyttöön.
Asiaa virustorjunnasta
Tietokoneen ja mobiililaitteen virukset ovat haittaohjelmia, jotka häiritsevät laitteen toimintaa. Se voi levitä muihin tietokoneisiin ja poistaa tärkeitä tietoja.
Windows 10 ja 11 -koneilla on oma Defender-virustoimintaohjelma ja se on riittävän hyvä peruskäyttäjälle. Vaativammille käyttäjälle löytyy maksullisia ohjelmia, mitkä lupaavat parempaa tietoturvaa. Näistä mainittakoon suomalainen F-Secure. F-secure tarjoaa ilmaisen online-virustarkistuksen Windows-koneelle. Ilmainen toiminta löytyy osoitteesta https://www.f-secure.com/fi/home/free-tools/online-scanner.
iOS laitteet (iPhone ja iPad) eivät tarvitse virustorjuntaohjelmaa. Näille laitteille ei voi ladata mitään Applen ulkopuolelta ja Apple tarkistaa kaikki heiltä ladattavat sovellukset.
Android-laitteille on hyvä asentaa virustorjunta. Google Play -kauppa on avoin sovellusten kehittäjille, joten sieltä saatavien ohjelmien tarkistusta ei ole. Ilmaisia ohjelmia ovat muun muassa Sophos, Avast, AVG, Avira ja monta muuta. Kaikki nämä tarjoavat myös lisäominaisuuksia sisältävän maksullisen version.
MacOS laitteille ei suositella erillistä virustorjunta ohjelmaa. Tutustu Applen suojaukseen sen omilta sivuilta osoitteesta https://support.apple.com/fi-fi/guide/security/sec114e4db04/1/web/1